Nieuws

April 2018.

Regel van de maand:

De regel waar de komende maand extra aandacht aan besteden is: We hebben respect voor elkaar en voor de mening van de ander.

VACATURES

1. Moestuin Voor het nieuwe ‘moestuinseizoen’ zijn wij op zoek naar enthousiaste ouders, opa’s/oma’s, buren, dorpsbewoners enz. die onze werkgroep zouden willen uitbreiden. Groene vingers zijn geen vereiste. Wat houdt het precies in? Er zal structureel door alle groepen gewerkt worden in de moestuin. Hier zoeken we begeleiding voor, dit kan structureel zijn of incidenteel. Opgave kan via: aimee@janligthartschool.info Bibliotheek voor kinderen tot 13 jaar.

2. Sinds dit schooljaar zijn we druk bezig om een bibliotheek op te richten in de school. Om er voor te zorgen dat we volgend schooljaar wekelijks een uurtje per week open kunnen voor mensen uit het dorp, zijn we bezig een poule met ouders op te richten. Wat is de bedoeling van de poule? Afwisselend met de leden van de poule, zullen iedere week 2 personen de bibliotheek 1 a 2 uur openstellen op een vast tijdstip. Dit zal betekenen dat iedereen ongeveer eens in de maand een keer in de bibliotheek moet staan. Ook zal er iedere maand een nieuwe collectie boeken bij de bibliotheek moeten worden uitgezocht en opgehaald. Afhankelijk van het formaat van de poule, zal dit betekenen dat iedereen dit eens in de zoveel maanden een keer zou moeten doen.
Om onze nieuwe bibliotheek een frisse start te geven, zijn wij ook op zoek naar handige mensen die de muren van een likje verf willen voorzien. Opgave voor beide vacatures kan via: aimee@janligthartschool.info

3.Luizenouders gezocht Voor het luizen-opsporingsteam zijn wij opzoek naar nieuwe luizenouders! Opgave kan bij Andrea Hoogstra (ouder in groep 8).

NIEUWS UIT DE SCHOOL

Nieuws uit de Bijenkorf:

In het voorjaar worden veel jonge dieren geboren en zo ook bij de familie Dikkema. Afgelopen maandag zijn we op bezoek geweest bij de lammetjes! Wat een super middag was het.

Nieuws uit het Vossenhol:

De afgelopen tijd hebben we veel gedaan in het thema Pasen en lente. Er is veel geknutseld en tijdens de paasviering mochten we eieren zoeken in de kerk. Ook luisterden we daar naar een verhaal over Pasen. Het was een erg gezellige dag.

Nieuws uit de Vlindertuin:

Wij zijn de afgelopen twee weken bezig met de tweede wereld oorlog. Wij hebben al heel veel geleerd, we hebben een tijdlijn gemaakt met informatie vanaf 1939 tot en met 1945. We kijken elke dag een aflevering van 13 in de oorlog. We hebben al een speurtocht gehouden rond en op het schoolplein. We zijn nu ook bezig met het maken van een poster in groepjes van drie. Vandaag krijgen we van een medewerkster die bij het kamp Westerbork werkt , volgende week krijgen we bezoek van iemand die de oorlog zelf heeft mee gemaakt. Het is heel erg leerzaam. Jorn ( groep 8)

Koningsspelen

Vrijdag 20 april zijn de koningsspelen. Uiteraard doen we hier aan mee.
We verzamelen ons net als anders op school. Om 8.30 vertrekken we naar de boerderij van de familie Flinkert. Daar gaan we met elkaar ontbijten! Na het ontbijt vertrekken we naar de voetbalvelden voor een sportieve ochtend. Uiteraard zijn jullie welkom om te komen kijken. Rond 11.30 lopen we weer terug naar school.

Overblijf

We vinden het fijn dat na onze oproep nieuwe begeleiders zich hebben aangemeld. Het is eerst wel even wennen, maar dankzij de ondersteuning van de vaste begeleiders zijn ze snel ingewerkt. Binnenkort is er weer een overlegmoment met de begeleiders en bespreken we de voortgang. We zullen u op de hoogte houden. Over een aantal zaken willen we u alvast informeren. De kinderen mogen alleen bij andere kinderen eten als de leerkracht door de ouders op de hoogte is gebracht. Informeer ons met een briefje, mailtje of bel ons even. De leerkracht informeert daarna de overblijfkrachten. De tosti-dag valt bij de kinderen enorm in de smaak en het rusthoekje begint langzamerhand vorm te krijgen. De inrichting van het lokaal heeft ook onze aandacht en zo hopen we het overblijflokaal om te toveren tot de eethuiskamer van de Jan Ligthartschool.

Nieuws over de groepen

We zijn blij dat juf Ellen vanaf volgende week haar werkzaamheden weer gaat oppakken en kan gaan lesgeven aan groep 6/7/8. Op de maandag en dinsdag zijn er daardoor extra handen op school.
Het rooster ziet er dan als volgt:
maandag dinsdag woensdag donderdag vrijdag
Groep 1/2/3 krijgt op de maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag les van juf Aimée *
Groep 1/2/3/4 krijgt op de woensdag les van juf Karin
Groep 4/5 krijgt op de maandag les van juf Karin en dinsdag, donderdag en vrijdag van juf Nancy*
Groep 5/6/7/8 krijgt op de woensdag juf Ellen
Groep 6/7/8 krijgt op de maandag, donderdag, vrijdag les van juf Ellen en op dinsdag van juf Karin

*Op de woensdag als juf Aimée haar studieverlof opneemt werkt juf Karin weer in groep 1 t/m 4.

*Zoals u weet is Juf Nancy zwanger. Juf Karin gaat de vervanging voor haar doen.

*Vrijdagmiddag zijn de kinderen van groep 1 t/m 4 vrij.

Gym

In verband met de verbouwing van het dorpshuis wordt er vanaf nu buiten gegymd, tenzij het weer dit niet toelaat. Dit wordt in overleg met de groepsleerkrachten besproken. Wilt u er zorg voor dragen dat uw kind geschikte sportkleding mee krijgt op maandag en vrijdag? Geschikte sportkleding is: trainingsbroek/joggingsbroek en trui, trainingspak en sportschoenen voor buiten. Of bij goed weer: korte broek en t-shirt. Omdat het veld nat kan zijn is het aan te raden uw kind schone sokken mee te geven.

Gymrooster voor de groepen 3 t/m 8(datum & activiteit):

09-04-2018 Voetbal
13-04-2018 Voetbal
16-04-2018 Voetbal
20-04-2018 Koningsspelen Koningsspelen 2018
23-04-2018 Voetbal
27-04-2018 Geen les Koningsdag 2018
07-05-2018 Softbal / slagbal
11-05-2018 Geen les Hemelvaart
14-05-2018 Softbal / slagbal
18-05-2018 Softbal / slagbal
21-05-2018 Geen les PInkstervakantie
25-05-2018 Geen les Pinkstervakantie
28-05-2018 Atletiek
01-06-2018 Atletiek

NIEUWS UIT DE OR

Avond 4-daagse
Van 28 mei tot 1 juni 2018 is de avondvierdaagse, wij van de Jan Ligthartschool willen hier natuurlijk net als voorgaande jaren aan mee doen. Jullie kunnen je hiervoor inschrijven in de laatste week voor de mei vakantie, 23 t/m 26 april vanaf 8.20 tot 8.30. De inschrijf kosten bedragen €6,00 per kind.
Tevens zoeken we mensen die de kinderen naar Hoogezand willen rijden
en willen begeleiden tijdens het wandelen. Ook zij kunnen zich aanmelden die week. Op maandag 7 mei is er een extra mogelijkheid om je aan te melden. Graag bij opgave betalen.

Met vriendelijke groeten de OR

NIEUWS UIT DE WSV

Activiteitenagenda april
Schoolplein & tuin; plein vegen – gras maaien snoeien = groenafval afvoeren wekelijks tot eind september WSV
Sportdagen: voetbaltoernooi = vrijwilligers + supporters donderdag 26 april team
Koningsspelen: koningsontbijt – bewegingsactiviteiten (buiten) organiseren = vrijdag 20 april Nancy/ ouderraad
Technische dienst: klussenlijst afwerken = laatste vrijdag van de maand WSV
Oud papier; inzamelen bij school = 2e zaterdag van de maand WSV

NIEUWS UIT DE OMGEVING

Dodenherdenking Engelbert (Begraafplaats bij de Nederlands-Hervormde kerk, Engelbert)
Op deze begraafplaats ligt Piet Waayer begraven. Piet Waayer was een dienstplichtige soldaat die in Delft sneuvelde, aan het begin van de oorlog, in 1940. Zijn graf is bedekt met witte steentjes. Ieder jaar op 4 mei worden bij zijn graf bloemen gelegd.
Ligging: de begraafplaats bevindt zich rondom de kerk. Het graf van Piet Waayer is te vinden door bij de ingang van de begraafplaats rechtsaf te slaan en dan het pad naar achteren te volgen. Ongeveer op het punt waar de kerk ophoudt, ligt Waayer begraven. Vanaf het pad gezien, is het het derde graf aan de linkerkant.
Orkestmiddag voor kinderen Muziekfeestje van Kielzog in de Vredekerk

Zaterdag 21 april geven drie KIELZOG orkesten een feestje! Het begint om 15.00 uur en is bedoeld voor alle kinderen van groep 2 t/m 6. Wil je eens naar een orkest luisteren en/of een instrument leren bespelen? Dan is dit je kans! Je mag zelf alle instrumenten uitproberen! Er zijn niet alleen violen en cello’s, maar ook een piano, blaasinstrumenten en slagwerk. Voor de kinderen is er ranja en wat lekkers. Ouders en verzorgers zijn ook van harte welkom! De toegang is gratis. Tot ziens op zaterdag 21 april om 15.00 uur. Meer informatie op: www.kielzog.nl/activiteit/orkestenmiddag/ Digitale sportpas “Voor het zoeken naar leuke en sportieve evenementen kijk je op www.hsinbeweging.nl”. Er zijn op dit moment ruim 500 kinderen met een account, het aantal loopt langzaam op en er zijn ook steeds meer aanbieders zoals sportverenigingen, de bibliotheek, het Kielzog en muziekschool De Notenboom. De digitale sportpas is een prima instrument om kinderen zoveel mogelijk mogelijkheden aan te bieden op het gebied van sport en cultuur.

Om te lezen: de JLS in het nieuws!

Westerbroek, tussen Groningen en Hoogezand, is met 850 inwoners niet veel meer dan een kruispunt van twee wegen met in het midden de kerk en het dorpshuis. En de Jan Ligthartschool. Hier krijgen 39 kinderen les in twee groepen, van vier juffen. In 2014 liet de gemeente Hoogezand weten de school te willen sluiten, waarop de Westerbroekers in opstand kwamen. Met succes. Na jarenlange strijd mochten ze door op grond van een vergeten Experimentenwetje en een plan met een onderscheidend concept: de school is er voor het dorp en het dorp voor de school. Het artikel verder lezen? Dat kan via: http://www.staatvandeouder.nl/2018#!/school-van-het-dorp

VAKANTIE- EN ACTIVITEITENROOSTER

17 april Groep 3/4 excursie naar de Freylemaborg
19 april Margedag: kinderen zijn vrij
20 april Koningsspelen
24 april Groep 3/4 naar de GVR in het Kielzog
25 april Groep 3/4 kunstzinnige activiteit van het Kielzog (op school)
26 april Groep 6/7/8 voetbaltoernooi
27 april Koningsdag: kinderen zijn vrij
30 april Begin meivakantie
7 mei Start school

Team JLS.